Oluf Olufsen
(1749-)
Kirsten Michelsdatter
(1758-)
Christen Mortensen
(1764-1825)
Lene Hansdatter
(1776-)
Niels Olesen
(1798-1870)
Dorthea Sine Christensdatter
(1801-1866)

Hans Nielsen
(1842-1918)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Maren Christensen

Hans Nielsen

  • Født: 29 Jan. 1842, Lintrup
  • Dåb: 28 Mar. 1842, Holsted Kirke
  • Ægteskab (1): Maren Christensen den 18 Jul. 1874 i Holsted Kirke
  • Død: 26 Mar. 1918, Agerbæk i en alder af 76 år
  • Begravet: 4 Apr. 1918, Fåborg Kirkegård
Billede

punkttegn  Notater:

Biografi for: Hans Nielsen

Købte i 1874 gaard i Nr. Agerbæk, Nr. Agerbækvej 2, Agerbæk. Byggede lade af kampesten. Byggede ny stald i 1914. Sønnen Jørgen overtog gården ca. 1920.
Stempel 8 Rdl. 64 Sk.
Købekontrakt imellem Knud Hansen af Agerbæk og Hans Nielsen af Lintrup, Holsted sogn.
Jeg Knud Hansen af Agerbæk sælger og afstaar herved til Hans Nielsen af Lintrup den mig ifølge Skøde af Juni 1853, tinglæst 22 November s.A. tilhørende Ejendom Matr No 5b i forannævnte Agerbæk. Faaborg Sogn, af Hartkorn 4 Skp 2 Fdk 1 1/4 Alb Gammelskat 4 Rdl 37 Sk. med bygninger og Jorder og øvrige Tilliggende og Tilhørende i enhver Henseende. Handelen er forøvrigt afsluttet paa følgende Vikaar:
1. Jeg forbeholder mig til Ejendom et Stykke Jord af Ejendommens Hovedlod fra sammes nordre Ende over hele Breden indtil en Grøft i Øst og Vest, som danner Sydgrænsen for det af mig forbeholdte Jordstykke, der forøvrigt er udtaget i Kjøberens og Vidners Overværelse. Det udtagne Jordstykke udstykkes paa lovlig Maade snarest muligt og Omkostningerne derved udredes af mig og Køberen hver med Halvdelen.
2. Kjøberen og efterkortmende Ejere har ret til i et Tidsrum af indtil 50 Aar at bjerge til eget Forbrug fornødent Brændsel i den Klynemose som henhører under den af Sælgeren forbe'holdte Del af Ejendommen. Kjøberen der selvfølgelig skal have fornøden Sætteplads og Færdsel i den Anledning, skal kaste ved Siden af, hvor Ejeren kaster. Sælgeren og efterkommende Ejere af denne Parcel have derimod i et Tidsrum af indtil 50 Aar Ret til at kaste Mergel i Kjøberens Ejendon til Brug for Parcellen, i hvilken henseende Sælgeren skal have fornøden Vej. Sælgeren skal tage Mergel ved Siden af, hvor Kjøberen selv kaster.
3. Ejendommen er alt tiltraadt af Kjøberen og staar for hans Regning og Risiko i alle Henseender, navnlig ogsaa i Ildebrandstilfælde.
4. Kjøberen udreder alle Skatter og afgifter af Ejendommen som forfalder efter Tiltrædelsen. Han betaler navnlig ogsaa Skatter og Afgifter af det af Sælgeren forbeholdte Jordstykke, indtil dette paa lovlig Maade har erholdt særskilt Skyldsætning. Hvad han indtil den Tid maatte have udredet deraf godtgøres ham dog, saa snart Skyldsætningen har fundet Sted og Beregning derefter kan ske.
5. Kirke- og Kongetienden der er indkjøbt til Ejendommen uden at nogen Del af Kjøbesummen derfor er udredet, modtager Kjøberen for den Del af Ejendommen Matr No 5b som herved er overdraget ham imod at han udreder Kjøbesummen derfor. Kjøbesummen af Tienden af Matr No 5b udreder Kjøberen og Sælgeren i forhold til det Hartkorn deres Ejendomme erholder.
6. Ejendommen overdrages Kjøberen med Rettigheder og Pligter saaledes som den hidtil har tilhørt mig, og jeg skal hjemle ham det solgte i sin Tid ved Skjøde frit for propendicerende Forhæftelser. Dog bemærkes, at Ejendommen ikke maa tjene til en Hovedgaards Komplettering, og at der paa samme hviler Aftægt til Søren Hendriksen efter Kontrakt af 11 Maj 1848 tinglæst 16 s.M., hvilken Aftægt, der for det stemplede Papirs Skyld ansættes til en Kapitalværdi 750 Rd. Kjøberen skal udrede i det Hele.
7. Kjøbesummen andrager 1000 Rdl skriver et Tusinde Rigsdaler Rigsmønt, der berigtiges derved, at Kjøberen for samme samtidig med at han faar Skøde meddeler Sælgeren Obligation klausuleret saaledes at Summen forrentes med 4 % p.a. fra 11 Juni Termin førstkommende, at den bliver indestaaende hos Kjøberen uopsigelig i 10 Aar fra 11 ds. at regne, at Uopsigeligheden er knyttet til de Betingelser, at Renten erlægges promte til Forfaldstid, at Pantet ikke paadrages Restancer af Skatter og Afgifter- eller Aftægtspræstationer, at Pantet holdes forsikret til fuld Værdi og ikke afhændes, thi i modsat Fald er Kapitalen i et hvert enkelt af disse Tilfælde strax forfalden til skadesløs Udbetaling. Obligationen, hvorved stilles første Pant næst efter Aftægt i den solgte Ejendom med Besætning klausuleres forøvrigt som Obligationer for offentlige Midler.
Foruden ovennævnte Kjøbesum svarer Kjøberen Sælgeren aarlig Aftægt for dennes Livstid som følger:
a. 2 Tdr god og sund Rug, 1 Td god og sund Byg som leveres paa Aftægtstagerens Bopæl med Halvdelen den 1 Maj og den anden Halvdel den 1 November. Naar det yngste af Aftægtstagerens Børn har fyldt sit 14-de Aar bortfalder Halvdelen af de forannævnte Kornvarer. Ligeledes bortfalder Halvdelen af disse Kornvarer for det Tilfælde at mine Børn maatte dø før 14 Aars Alderen fra dødsfaldet at regne. Skulle Aftægtstageren derimod afgaa ved Døden førend det yngste af hans Børn har fyldt sit 14-de Aar, leveres Aftægten for nævnte Kornvarer med det Halve til Børnene indtil det yngste har fyldt sit 14-Aar.
b. Kjøberen skal aarlig pløje og harve forsvarlig 6 Agre (130 ravn lange og 5 Favn brede hver) efter Anvisning og med 2 Dages Varsel af den af Sælgeren forbeholdte Parcel. Han skal pløje og harve Ageren saa mange Gange som det efter Skik og Brug paa Egnen udfordres til det Slags Sæd, som Aftægtstageren ønsker lagt. Den Gjødning, som aftægtstageren samler ved sit Sted skal Aftægtsgiveren aarlig udkøre paa Marken og der aflæsse efter Aftægtstagerens Anvisning ligesom Aftægtsgiveren skal hjemkøre aarlig Aftægtstagerens Steds Avl af Hø og Korn. Kornet naar forlanges, og Høet fra Starup Enge med 2 Dages Varsel. Aftægtsgiveren skal endelig kjøre aarligen inden 1 August 25 Læs Mergel fra Mergelgraven paa hans Ejendom, hvor Aftægtstageren har Ret til at lade samme kaste op til dennes Jorder, hvor han efter Anvisning aflæsser samme. Aftægtstagerens Brændsel af Tørv og Klyne hjemkører Aftægtsgiveren aarlig med 2 Dages Varsel, men dog kun hvad han selv har Brug for.
9. Sælgeren forbeholder sig de to østre Agre Rug til Indbjergning i Aar, samt Afgrøden af den vesterste Kartoffelager ligeledes for i Aar.
10. Saasnart Udstykningen er berigtiget meddeles Kjøberen Skøde paa det solgte imod at han samtidig udfærdiger og meddeler Sælgeren den forannævnte Obligation.
11. Omkostningerne ved denne Kontrakts Udstedelse og eventuelle Tinglæsning med ½ % Afgift udredes af Kontrahenterne hver med det Halve. Omkostningerne ved Obligationens Udstedelse og Tinglæsning betaler Kjøberen derimod alene. For det stemplede Papris Skyld ansættes foranmeldte Aftægt til en Kapitalværdi af 225 Rdl.
Til Bekræftelse under vore Hænder vidnefast p.t. Varde den 10 Juni 1874. Som Sælger: Knud Hansen. Som Kjøber: Hans Nielsen. Til Vitterlighed A Harck. H.Harck.
Skøde.
Da Kjøbesummen er berigtiget overensstemmende med foranstaaende Kontrakts Bestemmelser, saa skøder og aldeles overdrager jeg, Knud Hansen af Agerbæk herved til Hans Nielsen af Lintrup den indbemeldte Ejendom, der efter den af mig til Ejendom forbeholdte Parcel er udstykket og særskilt Skyldsat under Matr No 5e for Hartkorn 2 Fdk 2 Alb nu i Henhold til Ministeriets Udstykningsapprobation af 15 Maj 1875 er skyldsat under 5b og 5f af forannævnte Agerbæk, Faaborg Sogn for Hartkorn henholdsvis 3 Skp 2 Fdk ½ Alb og 1 Fdk 1 3/4 Alb Gammelskat henholdsvis 6 Kroner 75 Øre og 74 Øre med paastaaende Bygninger og øvrige rette Tilliggende og Tilhørende i enhver Henseende. Kjøberen svarer mig Aftægt saaledes som i foranstaaende Kontrakt bestemt og for denne Aftægt erholder jeg første Prioritet i fornævnte Ejendom næstefter Aftægten til Søren Henriksen, i hvilken Henseende nærværende Dokument tillige vil være at læse. Det solgte skal jeg hjemle Kjøberen paa lovlig Maade fri for projudicerende Forhæftelser, dog skal de i foranstaaende Kontrakt nævnte behæftelser selvfølgelig respekteres af Kjøberen, ligesom jeg ogsaa skal respektere den Klynekastningsret som er reserveret Kjøberen og efterkonmende Ejere i den af mig forbeholdte Parcel Matr No 5e saaledes som nærmere bestemt i foranstaaende Kontrakt. Til Bekræftelse under min Haand vidnefast
p.t. Varde den 9 December 1875. Knud Hansen Til Vitterlighed. A Harck. P.Barner.

For at forebygge misforstaaelse bemærkes, at Kjøbesummen i Følge nærmere Aftale er berigtiget derved, at Kjøberen har overtaget den i min forhenværende samlede Ejendom Matr No 5b i Agerbæk indestaaende Kapital til min umyndige Søn Jeppe Knudsen efter tinglæst Skifteextrakt, stor 500 Rdl eller 1000 Kroner, som han forrenter fra 11 ds med 4 % p.a. samt derved at han for 1000 Kroner har udstedt Obligation til min Søn Hans Christian Knudsen hvilken Obligation han ligeledes svarer 4 % p.a. af fra 11 ds. tinglæses sammen hermed. Endelig bemærkes, at ligesom Kapitalen til min Søn Hans Christian Knudsen under visse forudsætninger efter Obligationens Indhold skal forblive indestaaende hos Kjøberen uopsigelig til 11 Juni 1884, saaledes er det ogsaa ved Handelen en Betingelse at Kapitalen til min Søn Jeppe Knudsen skal forblive indestaaende uopsigelig hos Kjøberen i samme Tidsrum og paa samme Betingelser, som gjælder for min Søn Hans Chr. Knudsen ifølge den til ham udstedte Obligation. Skulle Kapitalen derfor fra min Søn Jeppe Knudsens Side blive opsagt og fordret betalt inden Uopsigelighedsfristen er udløbet skal jeg selv udbetale samme imod at kjøberen giver mig Obligationen for Beløbet, hvilken Obligation blive at klausulerer som Obligationen til min Søn Hans Christian, kun at jeg med Hensyn til Prioritet indtræder i min Søn Jeppe Knudsens Sted.
Til Bekræftelse under min Haand vidnefast
p.t. Varde den 9 December 1875. Knud Hansen Til Vitterlighed: A.Harck P.Barner.

Imod dette Skjødes Tinglæsning vides intet at erindre. Ribe Stiftamt den 11 December 1875. H.Nielsen

Aftægtshæftelse aflyst forsaavidt angaar Knud Hansen 10 Februar 1885 efter Dødsattest fol 434. A.Rosenørn

Aftægtsydelsen aflyst i det Hele 11 December 1888 efter fo1.556. A Rosenørn.

Billede

punkttegn  Om Hans:



• Født, 29 Jan. 1842, Lintrup.



• Vielse, 18 Jul. 1874, Holsted Kirke.

• Folketælling, 1880, Agerbæk.
Samtlige personer i husstanden

Ribe, Skast, Faaborg, Agerbæk By, Et Hus, 44, FT-1880, D3738
Navn: Alder: Civilstand: Stilling i husstanden: Erhverv: Fødested:
Hans Nielsen38GiftHusfaderLintrup Sogn, Haderslev Amt (FT 1901 fra Holsted)
Maren Christensen25GiftHans HustruNebel By, Vorbasse Sogn, Ribe Amt
Dorthea Trine Nielsen5UgiftDeres BarnFaaborg Sogn, Ribe Amt
Niels Olesen Nielsen3UgiftDeres BarnFaaborg Sogn, Ribe Amt
Christen Nielsen2UgiftDeres BarnFaaborg Sogn, Ribe Amt
Katrine Marie NielsenUnder 1 årUgiftDeres BarnFaaborg Sogn, Ribe Amt



• Folketællings side, 1901, Agerbæk.



• Død, 26 Mar. 1918, Agerbæk.


Billede

Hans blev gift med Maren Christensen, datter af Chresten Hansen Lind og Ane Bennetzen, den 18 Jul. 1874 i Holsted Kirke. (Maren Christensen blev født den 14 Jun. 1854 i Nebel, dåb den 12 Sep. 1854 i Vorbasse Kirke, døde den 8 Maj 1939 i Agerbæk og blev begravet den 13 Maj 1939 i Fåborg Kirkegård.)


Billede

Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 25 Apr. 2019 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; indholdsophavsret og vedligeholdelse af raffi@webspeed.dk