Jacob Borthig
(Ca. 1615-1682)

 

Familie

Ægtefæller/børn:
1. Gjedske Jensdatter

Jacob Borthig

  • Født: Ca. 1615, Pitenweem, Skotland
  • Ægteskab (1): Gjedske Jensdatter i 1639 i Køge Kirke 1
  • Død: Maj 1682, Køge i en alder af ca. 67 år 2
  • Begravet: 12 Maj 1682, Køge
Billede

punkttegn  Om Jacob:

• Beskæftigelse: Købmand og Rådmand.• Beskæftigelse: Kæmner, 1652.• Skøde.• Billed: Brogade 16.• Billed: Brogade 16.


Historien om Jacob Borthig

Børge Greens optegnelser Bind I del 2
Den velagtede købmand Jacob Bortig,som ejede halvdelen af gården Brogade 16,kastede en dag en stor sten ind i Laurits Knudsens forstue. Han var vred på Laurits,fordi han mente, at denne havde opført sig dårligt overfor sin nylig afdøde hustru,Karen Hansdatter. "Kom ud på Gaden ", råbte Bortig til Laurits,"du vedst nok, at jeg ikke må slå dig i dit eget Hus Også denne sag ebbede ud. (Karen Hansdatter havde først været gift med Hans Humble).
Børge Greens optegnelser Bind II
Også andetsteds i Brogade forekommer to generationer af købmænd med samme navn,nemlig Jacob Bortig,der tidligere havde været forpagter på Erikstrup i Store-Heddinge,og som I640 købte Brogade 16 a.En søn, Jacob Bortig"den yngre" overtog gården efter ham.
1669 (46) får Anders Børgesen skøde på gården af Peder Gads enke,Hilleborg. Henrich Pedersen i Skovsmølle og købmand Jacob Bortig i Brogade 16 A. var svogre.Det var måske derfor, at Jacob Bortig i 1654 købte Jens Madsens og Inger Brodersdatters epitafium i Køge kirke. Sønnerne Mads Jensen på Aalholrr og Hans Jensen var sælgerSamme købmand Jacob Bortig idømtes 1662 en lejermålsbøde for et forhold til købmand Erik Christensens enke,Cathrine Hansdatter,der boede overfor i Brogade 5.
Børge Greens optegnelser Bind III del 3
Karen Hansdatter døde sidst i november 1653> Det var almindeligt kendt,at Laurits Knudsen ikke havde behandlet sin kone godt på det sidste. En hus - bond matte ifølge Jyske Lov revse både hustru og børn både med hånd og stav. Dette var måske årsagen til, at købmanden Jacob Bortig en dag kastede en sten ind i Laurits Knudsens forstue og inviterede ham ud på tærsk."Du vedst godt, at jeg ikke må slå dig i dit eget hus",råbte han."Kom ud på gaden". Få dage efter begravelsen behandlede bytinget Laurits Knudsens anklage mod Jacob Bortig,som udover dennes optræden også drejede sig om forskellige ting,der var forsvundet fra gården. Flere vidner var indkaldt,deriblandt Maren Mortensdatter,som tjente hos Laurits Knudsen og forklarede, at hendes husmoder ville have Maren Jochumsdatter på kagen,fordi denne havde taget fire af Karen Hansdatters sølvskeer. Desuden tog Sara Jacobsdatter en ildklemme og bar et hedt jern ud ved at lægge det i et strygejern.Det var den aften,de strøg den salige kvindes jordesærk. Jacob Bortigs piger erkendte under forhøret, at de havde taget en rød ko fra Laurits Knudsens stald og drevet den hen til deres husbonds gård.Det var om morgenen,hvor deres husbond kastede en sten ind ad døren* da Laurits råbte: "Kom ind, en efter anden,som han stod der med en sølvkande i den ene hånd og en ildklemme i den anden og truede ad Søren Pedersen, der råbte: " Du lever med din kone som en skælm,Laurits ".

Billede

Jacob blev gift med Gjedske Jensdatter, datter af Jens Madsen og Inger Brodersdatter, i 1639 i Køge Kirke.1 (Gjedske Jensdatter døde i Dec. 1664 i Køge.)


Billede

Kilder


1 Ægteskab, Family Search. Troværdighed: 3.

2 Kirkebog, Family Search. Troværdighed: 3.


Indholdsfortegnelse | Efternavne | Navneliste

Denne hjemmeside blev lavet 25 Apr. 2019 med Legacy 9.0 fra MyHeritage; indholdsophavsret og vedligeholdelse af raffi@webspeed.dk